Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

B

Harmonia Moraviae 2022

                                             

 

 

MELODIE SVĚTA FILMU

ZAHAJOVACÍ KONCERT FESTIVALU

22. září 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

 

Karel KOŠÁREK klavír
Robert KRUŽÍK dirigent
Filharmonie Bohuslava Martinů

Střevíček (1935) Uvedení snímku Filmových ateliérů Baťa s hudbou Bohuslava Martinů.
Scénář a režie: Elmar Klos, Hudba: Bohuslav MARTINŮ (H.239)
George GERSHWIN / arr. Ferde Grofé
Rhapsody in Blue
Leonard BERNSTEIN
Symfonické tance z muzikálu West Side Story 

 

Zahajovací koncert jubilejního 20. ročníku festivalu Harmonia Moraviae, nabídne zajímavé spojení hudby a filmu, a svou ideou tak odkáže na bohatou tradici zlínského filmového průmyslu. Vedle filharmonie řízené jejím šéfdirigentem Robertem Kružíkem se na pódiu Kongresového centra představí oceňovaný pianista a zlínský rodák Karel Košárek.

Úvodním kusem, který Filharmonie Bohuslava Martinů provede, bude kompozice z pera Bohuslava Martinů pojmenovaná Střevíček, která je dle všeho jedním z mála přímých kontaktů skladatele s firmou Baťa, respektive s městem Zlín. V dalším průběhu večera zazní slavná Rhapsody in Blue George Gerswhina z roku 1924, na jejímž základě vznikl o dvě desetiletí později stejnojmenný film nominovaný na Oscara a na cenu Zlatá palma na festivalu v Cannes. Závěr slavnostního večera obstarají neméně známé melodie z West Side Story, jednoho z nejslavnějších muzikálů všech dob z roku 1957, který se již v roce 1961 dočkal úspěšného filmového zpracování.

Hlavní partner koncertu:

 

 

 

Fotogalerie z koncertu 22.9.2022

 

 

ŠÉFDIRIGENT JINAK

4. října 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

 

Barbora VALEČKOVÁ housle
Robert KRUŽÍK violoncello
Stanislav BOGUNIA klavír

Antonín DVOŘÁK
Sonatina G dur pro housle a klavír, op. 100
Antonín DVOŘÁK
Klid pro violoncello a klavír, op. 68 č. 5
Erich Wolfgang KORNGOLD
Mnoho povyku pro nic, suita pro housle a klavír, op. 11
Richard STRAUSS / arr. Váša PŘÍHODA
Der Rosenkavalier Walzer
Antonín DVOŘÁK
Klavírní trio č. 4 „Dumky", op. 90

 

Koncert o čtvrtém říjnovém večeru slibuje velmi zajímavé obsazení. K Barboře Valečkové, houslistce Filharmonie Bohuslava Martinů, se připojí současný šéfdirigent zlínského symfonického orchestru Robert Kružík, jenž se při této příležitosti představí v ne zcela všední pozici interpreta – violoncellisty. Tuto „zlínskou“ dvojici doplní Stanislav Bogunia, oceňovaný klavírista a dirigent a respektovaný hudební pedagog působící mimo jiné na Hudební fakultě pražské Akademie múzických umění.

Program večera přinese tvorbu z dílny hudebních skladatelů českého původu – Antonína Dvořáka, Ericha Korngolda a Váši Příhody.

 

Fotogalerie z koncertu 4.10.2022

 

 

BOŽSKÁ SUMI JO

6. října 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

 

Sumi JO soprán
Robert KRUŽÍK 
dirigent
Filharmonie Bohuslava Martinů

STRAUSS   LEHÁR   ARDITI 

 

Program koncertu nazvaného Božská Sumi Jo nabídne pestrý výběr ze slavných písní, polek a valčíků Johanna Strausse a Franze Lehára. V pozici sólistky se představí naprosto mimořádná umělkyně světového formátu – koloraturní sopranistka jihokorejského původu Sumi Jo, krom jiného laureátka ceny Grammy (1992) a držitelka nominace na prestižního Oscara za realizaci písně k filmu Mládí režiséra Paola Sorrentina (2015).

Protagonistka tohoto večera se na nejprestižnějších světových scénách se pohybuje přes tři desetiletí a se svými více než padesáti nahrávkami patří k nejprodávanějším pěvkyním světa vážné hudby. Začátkem října se tato hvězda hudebního nebe poprvé představí ve Zlíně, kde ji doprovodí orchestr zlínské filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta Roberta Kružíka.

 

Fotogalerie z koncertu 6.10.2022

 

 

LUX AETERNA

9. října 2022 v 18.00 hodin, kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů, Zlín - Jižní Svahy                       VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

 

CZECH ENSEMBLE BAROQUE CHOIR
Tereza VÁLKOVÁ, sbormistryně

ALLEGRI   PURCELL   DURUFLÉ   CAVALLI   ELGAR 

LUX AETERNA
Světlo věčné ať jim svítí, Pane:
Ať jsou navěky s tvými svatými, neboť jsi dobrý.
Pokoj věčný dej jim, Pane
a světlo věčné ať jim svítí.

Lux aeterna, antifona k přijímání, je součástí requiem, mše za zemřelé. I když by se mohlo zdát, že se jedná a pochmurné až depresivní téma, opak je pravdou. Lux aeterna je tou nejvíce nadějeplnou částí celé zádušní mše. Jejím poselstvím je milosrdenství a oplývá hlubokým citem, který po staletí inspiroval hudební tvůrce ke kompozicím plným světla a křehké krásy.

Koncert vokálního ansámblu Czech Ensemble Baroque v prostorách Kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů bude zahájen jednou z nejznámějších skladeb historie, falsobordonovým zhudebněním žalmu 50, Miserere mei, Georga Allegriho. Mnoho posluchačů zná toto sborové dílo pro jeho vrcholné vysoké C, zpívané jedním hlasem v malém sboru a také díky mnohým mýtům, které obklopují jeho provedení sborem Sixtinské kaple.

Následuje několik zpracování antifony Lux aeterna, jak ji v rozsahu dvou staletí zpracovali autoři jako Tomás Luis de Victoria, Giovanni Francesco Anerio (co do starých mistrů) a Ēriks Ešenvalds či Maurice Duruflé z autorů soudobých. Nejrozsáhlejším dílem koncertu je Music for the Funeral of Queen Mary anglického velikána nejen sborové tvorby, Henryho Purcella.

„Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo; nad těmi, kdo sídlí v zemi šeré smrti, zazáří světlo.“

I koncert Czech Ensemble Baroque tedy musí vyústit do „věčného světla“které posluchače uvede do ráje, mezi anděly. Dnes již proslulé Lux aeterna Edwarda Elgara spolu s antifonou In paradisum (její autor je dlouholetý člen Czech Ensemble Baroque, zpěvák a skladatel Jakub Kubín, který dílo složil přímo pro vokální ansámbl CEB) koncert završí.

 

 

Fotogalerie z koncertu 9.10.2022

 

 

RUDY LINKA & BOBO STENSON

12. října 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

 

RUDY LINKA & BOBO STENSON duo
Rudy LINKA kytara
Bobo STENSON klavír

Autorská tvorba
Úpravy českých a švédských lidových písní
Jazzové standardy

Protagonisty tohoto mimořádného koncertu budou jedna z nejvýraznějších osobností české jazzové scény, kytarista Rudy Linka, a švédský pianista Bobo Stenson, jenž je v odborných kruzích pokládán za jednoho z největších žijících jazzových klavíristů neamerického původu. Večer nabídne unikátní vhled do současné světové jazzové scény a z hlediska stylově-žánrového zaměření značně rozšíří a obohatí program celého festivalu. 

 

 

Fotogalerie z koncertu 12.10.2022

 

 

KARNEVAL ZVÍŘAT

13. října 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

18.15 hodin Povídání o hudbě

 

Daniel WIESNER klavír
Miroslav SEKERA klavír
František MACEK dirigent
Filharmonie Bohuslava Martinů

Albert ROUSSEL
Pavoučí hostina, koncertní provedení baletu-pantomimy, op. 17
Ralph VAUGHAN WILLIAMS
Vosy, předehra
Camille SAINT-SAËNS
Karneval zvířat pro dva klavíry a orchestr

 

Svět zvířat a inspirace zvířectvem v hudbě přelomu 19. a 20. století bude společným tématem koncertu, který se uskuteční v Kongresovém centru dne 13. října. Večer svým způsobem odkáže na historii a aktivity slavné zlínské ZOO, druhé nejnavštěvovanější instituce svého druhu v České republice.

Program nabídne koncertní provedení baletní pantomimy pojmenované Pavoučí hostina skladatele Alberta Roussela, v níž autor pomocí hudby a tance zobrazil běžný den v říši hmyzu. Následovat budou Vosy, orchestrální předehra Ralpha Vaughana Williamse k scénické hudbě k stejnojmennému Aristofanově dramatu, kterou komponista vyhotovil roku 1909. Koncert uzavře Karneval zvířat Camilla Saint-Saënse, slavná zoologická fantazie, která dodnes oslovuje posluchače napříč generacemi i kontinenty.

   

 

Fotogalerie z koncertu 13.10.2022


 

 

HRŮŠA / FBM

ZÁVĚREČNÝ KONCERT FESTIVALU HARMONIA MORAVIAE

20. října 2022 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                                             KOUPIT VSTUPENKY

 

Ivo KAHÁNEK klavír
Jakub HRŮŠA dirigent
Filharmonie Bohuslava Martinů

Sergej RACHMANINOV
Koncert pro klavír a orchestr č. 3 d moll, op. 30
Zdeněk FIBICH
Symfonie č. 1 F dur, op. 17

Závěrečný koncert 20. ročníku festivalu Harmonia Moraviae přivítá zcela mimořádnou osobnost nejen českého vážnohudebního světa. Jakub Hrůša, který mezi lety 2005–2008 působil na pozici šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů, se koncem října opět vrátí ke zlínským filharmonikům, aby společně s nimi uvedl program sestavený z děl Sergeje Rachmaninova a Zdeňka Fibicha. Sólistou večera bude další výrazná osobnost domácí hudební scény, renomovaný pianista Ivo Kahánek.

Večer otevře Rachmaninův třetí klavírní koncert, jeden z nejnáročnějších opusů, které kdy byly pro sólový klavír s doprovodem orchestru napsány. Ve druhé polovině zazní první symfonie Zdeňka Fibicha, pozoruhodné umělecké dílo vyznačující se žertovnou hravostí i osobitou melodičností s náznaky přírodních motivů, jež nepostrádá mladistvý elán a svěží optimismus.

 

Fotogalerie z koncertu 20.10.2022