Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

B

Šéfdirigent

ROBERT KRUŽÍK

patří k nejmladší generaci našich dirigentů. Již v pětadvaceti letech přijal nabídku uměleckého šéfa Jiřího Heřmana na angažmá od sezony 2015–16 v Janáčkově opeře Národního divadla Brno (NdB), kde vytvořil řadu úspěšných inscenací ve spolupráci s ním i s ředitelem NdB Martinem Glaserem – Pikovou dámu s legendární Soňou Červenou, Rossiniho Hraběte Ory, Evžena Oněgina, Smetanovu Libuši na brněnském Výstavišti, která se stala inscenací roku a v níž se zároveň představil jako sólový hráč na violoncello, dále Řecké pašije Bohuslava Martinů s nominací na mezinárodní ocenění Opera Awards nebo úspěšné nastudování nejnáročnějších titulů operní literatury – Straussova Růžového kavalíra a Verdiho Otella. K jeho velkým úspěchům patří také spolupráce s baletem NdB na řadě inscenací.

 

Od sezóny 2021–22 působí ve funkci šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů, od sezony 2018–19 je také stálým hostujícím dirigentem Filharmonie Brno, kde uplatňuje svůj mimořádný talent na poli symfonické hudby. S Filharmonií Bohuslava Martinů provedl řadu výjimečných koncertů, jeho doménou je především hudba 19. a 20. století. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě samostatně nastudoval po dobu angažmá v letech 2016–19 Verdiho La traviatu a dirigoval řadu titulů operního repertoáru jako např. Tři přání aneb Vrtkavosti života Bohuslava Martinů, Smetanovo Tajemství a Prodanou nevěstu či Mozartovu La clemenza di Tito. V Národním divadle v Praze debutoval v představení Verdiho La traviaty, v roce 2023 zde dirigoval představení Dvořákova Jakobína.

 

S Filharmonií Brno nastudoval např. Kabeláčovu Symfonii č. 5 b moll „Drammatica“ či Sukovu symfonii Asrael. Spolupracuje s řadou českých a zahraničních orchestrů, jako je např. Česká filharmonie, Slovenská filharmonie, PKF–Prague Philharmonia, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Sinfonia Varsovia, Janáčkova filharmonie Ostrava nebo MDR-Sinfonieorchester. Spolupracoval s předními sólisty, jako jsou houslisté Esther Yoo, Josef Špaček, Jan Mráček a Jiří Vodička, violoncellisté Raphael Wallfisch a Andrei Ionițǎ či držitelka Grammy Sumi Jo, Kateřina Kněžíková, Sung Kiu Park, fenomenální trumpetista Reinhold Friedrich ad. Jako dirigent vystoupil např. na festivalu Mladá Praha, na Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě, na Smetanově Litomyšli, na Festiwalu Eufonie ve Varšavě a ve významných koncertních sálech a divadlech. V květnu 2020 debutoval na Pražském jaru se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Své zkušenosti předává od roku 2020nové generaci dirigentů jako pedagog brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. V témže roce obdržel Cenu Jiřího Bělohlávka udělované mladým českým umělcům do třiceti let věku, kteří dosáhli ve svém oboru mimořádných úspěchů a kteří pečují o tradici české hudby doma i v zahraničí.