Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

B

Harmonia Moraviae 2023

 

LETICIA MORENO

SLAVNOSTNÍ ZAHAJOVACÍ KONCERT FESTIVALU

21. září 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

 

Slavnostní festivalový koncert s temperamentní španělskou houslistkou peruánského původu Leticií Moreno, která uchvacuje diváky i kritiky po celé Evropě svým přirozeným charismatem, virtuozitou a hlubokou interpretační silou.

 

Leticia Moreno,photo:Omar Ayyashi

 

LETICIA MORENO housle

ROBERT KRUŽÍK dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

          

Benjamin BRITTEN  Průvodce mladého člověka orchestrem

Maurice RAVEL  Tzigane. Rapsodie pro housle a orchestr

Pablo de SARASATE  Carmen Fantasy. Koncertní fantasie na motivy z opery Carmen pro housle a orchestr

Maurice RAVEL  La valse. Taneční báseň pro orchestr

 

Zahajovací koncert nové sezony bude současně úvodním večerem 21. ročníku festivalu Harmonia Moraviae. Filharmonie za řízení Roberta Kružíka nejprve hudebně provede posluchače všech generací svým orchestrem a jeho jednotlivými nástrojovými skupinami při uvedení slavných Brittenových variací a fugy na hudební téma Henryho Purcella.

Následovat bude dvojice drobnějších kusů pro sólové housle a orchestr Maurice Ravela a Pabla de Sarasate. A kdo jiný by se měl zhostit provedení hudby kombinující prvky andaluské, francouzské i cikánské, než Leticia Moreno, temperamentní španělská houslistka, která si svým bezprostředním a vysoce energickým výrazem získává přízeň posluchačů bezmála po celé Evropě.

Závěr koncertu se vrátí zpět k Maurici Ravelovi a k jeho slavnému La valse. Ten je, jak název předestírá, skladatelovou idealizací císařského valčíku. Vznikl na žádost proslulého baletního impresária Sergeje Ďagileva a svým způsobem je Ravelovým hudebním vyjádřením radosti z pohybu a ze života vůbec.

 

 Fotogalerie z koncertu 21.9.2023 

 

MAGYAR TÁNCOK                    

27. září 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

18.15 hodin POVÍDÁNÍ O HUDBĚ

 

Hudební výlet po svérázném Maďarsku roztančený čardášem a verbuňkem a provzdušněný svěžím závanem transylvánského venkova.

 

Jan Čmejla,foto:Alena Borlová

 

JAN ČMEJLA klavír

LEOŠ SVAROVSKÝ dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

Gyorgy LIGETI  Concert Românesc

Franz LISZT  Koncert č. 1 Es dur pro klavír a orchestr

Johannes BRAHMS  Uherské tance. Výběr

 

Úvodní koncert této abonentní řady bude hudebním výletem do svérázné země pikantní kuchyně a zlatavého vína, do krajiny roztančené čardášem a verbuňkem, v níž se po staletí udržovala vyspělá kultura pramenící z bohaté lidové tradice. Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Leoše Svárovského nabídne hudební pohled na širokou maďarskou rovinu provzdušněnou svěžím závanem transylvánského venkova s nezaměnitelnými melodiemi i rytmy, jak charakteristicky temperamentními, vášnivými, tak i těmi melancholickými, až tklivými.

Program představí kompozice dvou původem maďarských autorů Györgye Ligetiho a Franze Liszta a vyvrcholí uvedením výběru ze souboru jednadvaceti slavných uherských tanců Johannesa Brahmse v orchestrálních úpravách Alberta Parlowa, Martina Schmelinga nebo Antonína Dvořáka. Sólistou večera bude talentovaný dvacetiletý pianista Jan Čmejla, mimo jiné vítěz posledního ročníku prestižní klavírní soutěže Concours International de Pianod'Epinal pořádané v roce 2022.

 

 Fotogalerie z koncertu 27.9.2023

 

SLAVNOSTNÍ KONCERT

k připomínce 100. výročí úmrtí arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana

1. října 2023, 19.00 hodin, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě                                                                   

 

„Mám, co jsem dal druhým.“

Slavnostní koncert s připomínkou mimořádného odkazu arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, který se mimo jiné zásadně zasloužil o zvelebení Velehradu či rozkvět Svatého Hostýna.

 

František Macek,foto:Daniel Havel

 

PĚVECK Ý SBOR STOJANOVA GYMNAZIA VELEHRAD
FRANTIŠEK MACEK
dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

František MACEK Intráda k poctě českým světcům          

František MACEK Můj kříži. Píseň na slova arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana

Anton BRUCKNER Symfonie č. 4 Es dur „Romantická“

 

 Fotogalerie z koncertu 1.10.2023

 

JEONJU CIVIC CHORALE

3. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

 
Unikátní hudební program uznávaného jihokorejského pěveckého sboru z města Jeonju v netradičním uměleckém a vizuálním provedení.

 

SMIŠENÝ PĚVECKÝ SBOR JEONJU CIVIC CHORALE
CHEOL KIM umělecký vedoucí a sbormistr
WOOHYUN KANG a MIREU LEE, instrumentální doprovod

 

Josef Gabriel RHEINBERGER   Ēriks EŠENVALDS   Kyungsuk CHEON   Erich Wolfgang KORNGOLD   Arrigo BOITO a další

 

Na počátku října zavítá do Zlína výjimečný pěvecký sbor z jihokorejského města Jeonju. Těleso, jehož historie se datuje od roku 1966, uvede pestrý a zajímavý program sestavený z výběru evropské sborové tvorby i tvorby korejské, chybět nebude ani drobná česká stopa v podobě úpravy původní árie brněnského rodáka Ericha Korngolda. Koncert Jeonju Civic Chorale ovšem nebude ani zdaleka výhradně vokální – ozvláštní jej hudební doprovod v podání typických korejských nástrojů i ukázka tradičních oděvů.

Jeonju Civic Chorale působí na sborové scéně více než půl století a za tu dobu se mu podařilo vyprofilovat ve vysoce reprezentativní a umělecky nadmíru kvalitní pěvecké těleso, široce respektované nejen na asijském kontinentu. Přes deset let působí v jeho čele sbormistr Cheol Kim, pod jehož vedením se jihokorejským umělcům dostává mimořádných ohlasů u veřejnosti i odborné kritiky.Vystoupení Jeonju Civic Chorale, držitelů mnoha interpretačních ocenění, tak slibuje jedinečný hudební program v unikátním uměleckém i vizuálním provedení, které rozhodně bude neobyčejným zážitkem!

 

 Fotogalerie z koncertu 3.10.2023

 

VIVE LA FRANCE!

5. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                         KOUPIT VSTUPENKY

 

Koncert prostoupený vůněmi Francie s violoncellistou Ivanem Vokáčem a dirigentem Tomášem Braunerem.

 

Ivan Vokáč

 

IVAN VOKÁČ violoncello

TOMAŠ BRAUNER dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

Paul DUKAS  Čarodějův učeň. Orchestrální scherzo

Camille SAINT-SAENS  Koncert č. 1 a moll pro violoncello a orchestr

Bohuslav MARTINŮ  Špalíček. Suita z baletu

 

Zahajovací koncert abonentní řady B zavítá do země galského kohouta, do Paříže přelomu 19. a 20. století. Vrcholí období Belle Époque, charakterizované mimořádným kulturním, společenským, vědeckým i ekonomickým rozkvětem, a metropole nad Seinou, hlavní centrum evropského umění, se veze na vlně nekonečné zábavy. Se svými typickými bulváry, pověstnými kabarety i vyhlášenými kavárnami, sloužícími jako pomyslné křižovatky společenského a kulturního života, představuje ohromující směsici umělecké kreativity, politické moci a kulturního dění nebývalé úrovně. V této atmosféře komponuje Paul Dukas Čarodějova učně, impresionistické symfonické scherzo podle básně J. W. Goetha, jež dodnes stojí na vrcholu Dukasovy kompoziční tvorby. O dvě dekády dříve vznikl v Paříži první violoncellový koncert Camilla Saint-Saënse, který byl v době vzniku považován za vůbec nejlepší opus svého druhu. Skutečný klenot v repertoáru violoncellové hudby zazní v podání Ivana Vokáče, krom jiného laureáta prestižní mezinárodní violoncellové soutěže v rakouském Liezenu. Meziválečné hudební období poté připomene suita ze Špalíčka Bohuslava Martinů, z baletu zkomponovaného sice ve Francii, ale inspirovaného českými lidovými motivy.

 

 Fotogalerie z koncertu 5.10.2023

 

FENOMÉN BITTOVÁ

10. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                       KOUPIT VSTUPENKY

 

Protagonistkou večera bude jedna z nejvýznamnějších českých umělkyň, všestranně talentovaná zpěvačka a multiinstrumentalistka Iva Bittová, která si díky své nespoutané živelnosti a nezaměnitelnému hudebnímu projevu vysloužila titul královny české avantgardy.

 

Iva Bittová,foto:archiv FBM

 

IVA BITTOVÁ, zpěv, housle, klavír

 

Adaptace lidových písní z Moravy, Slovenska, Ukrajiny a dalších koutů světa v jedinečném propojení s prvky jazzu a stylem etnomusic.

 

Úvodní koncert komorní řady přivítá světoznámou multiinstrumentalistku, jednu z nejosobitějších a nejuznávanějších českých hudebnic, která se na mezinárodní scéně etablovala mezi nejžádanější osobnosti alternativní scény. Iva Bittová, královna české avantgardy, všestranně talentovaná zpěvačka, houslistka i herečka, pro niž je příznačný nezaměnitelný hudební projev, nespoutaná živelnost a schopnost improvizace jakožto synonyma volnosti a tvořivosti, představí svůj sólový projekt sestavený z oblíbených skladeb jejího bohatého repertoáru.

Rozsah hudebních aktivit Ivy Bittové sahá od vlastních interpretací lidových písní přes experimentální jazz a rock až po houslové variace skladeb vážné hudby a operní zpěv. Hudební světonázor Ivy Bittové i její spontánní kreativita nezná hranic, a není proto možné jej zaškatulkovat do jednoho hudebního žánru. Každé vystoupení je tak zkrátka nevšední hudební událostí.

 

 Fotogalerie z koncertu 10.10.2023

 

 

SINFONIA FIŠERIANA

11. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

 

 

 

STANISLAV VAVŘÍNEK dirigent

FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

Filmové melodie JOHNA WILLIAMSEKLAUSE BADELTAHANSE ZIMMERAHOWARDA SHOREAENNIA MORRICONEHO ad.
Četník ze St.-Tropez, Rabín Jákob, Piráti z Karibiku, Pán prstenů, Star Wars a další

SINFONIA FIŠERIANA II. Volné pokračování hudebně-obrazové básně z motivů filmové a televizní hudby skladatele Luboše FIŠERA
VOJTĚCH STŘÍTESKÝ námět, scénář, dramaturgie
JINDŘICH JUNA střih a obrazová kompozice
MIRKO KREBS hudební aranžmá

 

Konfrontace světové a české hudební tvorby pro filmové plátno bude na pořadu prvního koncertu abonentní řady C. Pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka zazní nejprve výběr melodií od světových osobností filmové hudby, jakými jsou např. John Williams, Hans Zimmer, Klaus Badelt nebo Howard Shore, načež se hudební proud přesune domů.

Luboš Fišer byl vyhledávaným a uznávaných autorem nejen hudby k českým filmům, celovečerním i animovaným, ale také k televizním inscenacím či seriálům. Druhá polovina večera proto připomene mimořádný hudební odkaz této výrazné postavy domácí skladatelské scény, která za svůj život zkomponovala melodie k více než třem stům titulů. Filharmonie Bohuslava Martinů uvede průřez skladatelovou tvorbou v nádherném aranžmá Mirko Krebse ve formě hudebně-obrazové básně sestavené z hudebních motivů Luboše Fišera k oblíbeným filmovým snímkům jako Slaměný klobouk, Chalupáři, Smrt krásných srnců, Černí baroni nebo Arabela.

Koncert se koná ve spolupráci s festivalem Smetanova Litomyšl.

 

Fotogalerie z koncertu 11.10.2023

 

 

CANTATE DOMINO

15. října 2023, 18.00 hodin, kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů Zlín – Jižní Svahy                                     VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

 

Koncert Dívčího pěveckého sboru Střední pedagogické školy Kroměříž, oceňovaného účastníka mezinárodních soutěží u nás i v zahraničí, v pestrém programu slibujícím vynikající sborové i sólové výkony.

 

Cantate Domino

DÍVČÍ PĚVECKÝ SBOR STŘEDNÍ PEDAGOGICKÉ ŠKOLY KROMĚŘÍŽ
JIŘÍ JABLUNKA, sbormistr EVA KOČAŘOVÁ, klavírní spolupráce

 

Leoš JANAČEK   Eugen SUCHOŇ   Tomáš KAČO   Andrew Lloyd WEBBER   Ēriks EŠENVALDS ad.

 

 Fotogalerie z koncertu 15.10.2023 

 

GOGOL TŘIKRÁT JINAK

19. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

 

Koncert s hudebními příběhy z těžce zkoušené země pod taktovkou šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů Roberta Kružíka.

 

Robert Kružík,foto:archiv FBM

 

ROBERT KRUŽÍK dirigent, mluvené slovo

FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

Modest Petrovič MUSORGSKIJ / arr. Anatolij LJADOV  Ouvertura a Hopak z opery Soročinský jarmark

Alfred SCHNITTKE / arr. Gennadij ROŽDĚSTVENSKIJ  Gogolovská suita

Leoš JANAČEK  Taras Bulba. Rapsodie pro orchestr

 

Soročinský trh, Mrtvé duše, Taras Bulba. První je realistickou povídkou, druhé satirickým románem, třetí historickou novelou. To, co uvedenou trojici literárních děl pojí, je skutečnost, že všechna vzešla z pera jediného autora, slavného prozaika a dramatika ukrajinského původu Nikolaje Vasiljeviče Gogola, a zároveň všechna inspirovala hudební skladatele natolik, až se dočkala svého zhudebnění. Každé však v trochu jiném rozsahu nebo formě.

O zpracování Gogolovy předlohy Soročinského jarmarku, příběhu úzce spjatého s lidovým humorem a ukrajinským koloritem, se pokusil Modest Musorgskij, a sice do podoby (byť nedokončené) opery. To Alfred Schnittke vytvořil scénickou hudbu k inscenaci nazvané Příběh inspektora, jež byla adaptací Gogolových Mrtvých duší. Jeho původní partituru poté upravil slavný dirigent Gennadij Rožděstvenskij do formy suity, polystylového postmodernistického hudebního díla často využívajícího parodie a zesměšňujícího lidskou hloupost a vulgárnost. Leoše Janáčka pro změnu podnítily neslavné osudy starého kozáka Tarase Bulby a jeho dvou synů, které vylíčil ve své stejnojmenné velké orchestrální rapsodii.

Provedení hudebních příběhů z těžce zkoušené země se ujme Robert Kružík, který se představí nejen ve své obvyklé pozici dirigenta, ale netradičně i v roli vypravěče.

 

 Fotogalerie z koncertu 19.10.2023

 

HUDEBNÍ VELIKÁNI

26. října 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                        KOUPIT VSTUPENKY

18.15 hodin POVÍDÁNÍ O HUDBĚ

 

Tomáš Netopil a Jan Schulmeister – dvojice pozoruhodných umělců spjatých s hudebním prostředím města Kroměříže v programu propojujícím umění tří skladatelských velikánů.

 

Tomáš Netopil, photo:Marco Borggreve

 

JAN SCHULMEISTER klavír

TOMÁŠ NETOPIL dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

 

Ludwig van BEETHOVEN Zasvěcení domu. Předehra

Wolfgang Amadeus MOZART Koncert č. 20 d moll pro klavír a orchestr

ANTONIN DVOŘAK Symfonie č. 5 F dur

 

Koncem října se na pódiu zlínského Kongresového centra představí jeden z celosvětově nejžádanějších českých dirigentů, Tomáš Netopil, aby společně se zlínskými filharmoniky uvedl program propojující mistrovství tří skladatelských velikánů, Beethovena, Mozarta a Dvořáka.

Úvod bude patřit Beethovenově Zasvěcení domu, předehře, jež vznikla z podnětu ředitele vídeňského divadla v Josefstadtu Carla Friedricha Henslera a která po přestavbě divadelní budovy roku 1822 zahájila slavnostní večer při jejím znovuotevření. Následovat bude Mozartův svěží klavírní koncert d moll, kompozice z roku 1785, a sice v podání sedmnáctiletého mimořádně talentovaného pianisty Jana Schulmeistera, absolutního vítěze prestižních mezinárodních klavírních soutěží, jakými jsou např. César Franck Piano Competition v Bruselu, Piano Talents v Miláně nebo Great Masters Piano Competition – Vladimir Horowitz Edition ve Španělsku a držitele Zlaté medaile s vyznamenáním ze soutěže Manhattan International Music Competition v New Yorku. Závěr koncertu obstará pátá symfonie Antonína Dvořáka, opus, který vznikl v rozpětí pouhých šesti týdnů. Jedna z autorových nejlyričtějších symfonií překypuje melodickou invencí a pocity šťastné pohody a ve svém čase představovala zásadní přelom mezi skladatelovými symfoniemi ranými a těmi vrcholnými.

 

 Fotogalerie z koncertu 26.10.2023

 

RUDY LINKA TRIO „LIVE“

2. listopadu 2023, 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín                                                   KOUPIT VSTUPENKY 

 

Jazz světového formátu s mezinárodně respektovaným jazzmanem a kytarovým mágem Rudym Linkou a s muzikanty z jeho amerického tria.

 

Rudy Linka

 

RUDY LINKA TRIO
RUDY LINKA kytara
RUDY ROYSTON bicí
CHRIS VAN VOORST VAN BEEST kontrabas

 

Po obrovském úspěchu, který doprovázel loňský podzimní koncert světově uznávaného jazzmana a kytarového mága Rudyho Linky, se nyní zlínskému publiku opět naskýtá jedinečná příležitost setkat se naživo s fenomenálním uměním této legendy (nejen) české jazzové scény.

Rudy Linka, který byl prestižním časopisem Down Beat Magazine zařazen mezi deset nejlepších kytaristů na světě, se tentokrát na pódiu Kongresového centra představí společně s muzikanty ze svého jedinečného tria. Rudy Royston, jeden z nejuznávanějších bubeníků současné newyorské scény se představí na bicí nástroje a na elektrickou basu zahraje skvělý americký jazzový hudebník Chris van Voorst van Beest.

Na koncertě zazní skladby z alba „Live" vydaného v roce 2021, vlastní kompozice, úpravy jazz, pop a rockových písní a další.
Připravte se na nezapomenutelný večer bez obleku, bez kravaty, s jazzmany světového formátu!

 

Fotogalerie z koncertu 2.11.2023